Twee keer per dag je tanden poetsen is meer dan genoeg
Ja

Als je je tanden poetst, verwijder je de tandplak op je tanden en kiezen. Wanneer je dit nauwelijks zichtbare wit-gelige laagje niet regelmatig weghaalt, kunnen de bacteriën tandvleesontsteking en gaatjes veroorzaken. Poets je tanden daarom twee keer per dag met fluoride tandpasta. Het is een secuur werkje en is zeker niet eenvoudig. Poets daarom je tanden zorgvuldig en niet te krachtig. Een goede poetsbeurt duurt twee minuten. Dus neem je tijd! 

Elektrisch poetsen is beter dan handmatig poetsen
Ja

Uit onderzoek blijkt dat de (duur woord) oscillerende-roterende elektrische tandenborstel beter plak verwijdert dan een normale handtandenborstel. De roterende borstels maken gebruik van een ronddraaiende heen-en-weergaande techniek. Ze hebben een kleine ronde borstelkop. Hierdoor is het makkelijker om plak te verwijderen op moeilijk bereikbare plaatsen. Aan de nieuwste roterende borstels is een pulserende techniek toegevoegd. Hierbij beweegt de borstelkop in een hoge snelheid naar de tand toe. Omdat de elektrische tandenborstel de juiste poetsbeweging maakt, kun je je beter concentreren op het plaatsen van de borstelkop in je mond. 

Spoelen met mondwater is onzin
Nee

Met een goede mondhygiëne houd je tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Sommige spoelmiddelen helpen bij zorgvuldige toepassing tandplak en tandvleesontsteking te voorkomen en te verminderen. Ook maken ze het verwijderen van tandplak gemakkelijker. Toch kunnen ze het gebruik van een tandenborstel gecombineerd met tandenstokers, ragers of flossdraad niet vervangen. Mondspoelmiddelen kunnen ook een frisse mondgeur en een aangename smaak geven.

Als je gevoelige tandhalzen hebt, moet je met een speciale tandpasta poetsen
Ja, maar

...weet welke je moet gebruiken. Zodra je je tanden en tandhalzen poetst met tandpasta, breng je een beschermend laagje aan. De doorgang in het tandbeen naar de zenuwholte kan daardoor blokkeren. Dan kan de gevoeligheid tijdelijk iets afnemen. Sommige tandpasta's zijn speciaal ontwikkeld om gevoelige tandhalzen te bestrijden. Veel patiënten hebben baat bij het gebruik ervan. Maar de resultaten zijn niet altijd succesvol. De voordelen van de tandpasta kunnen door je eet- of drinkgedrag (zuur) of door de slijpende werking van tandpasta worden tenietgedaan. Alle tandpasta's hebben een andere werking. Probeer daarom verschillende tandpasta's tegen gevoelige tandhalzen uit. 

Tandpasta's op basis van kruiden doen niets voor het gebit
Ja

Fluoride is het belangrijkste bestanddeel in tandpasta. Het maakt je glazuur harder waardoor er minder makkelijk gaatjes kunnen ontstaan. Het is daarom erg belangrijk om een tandpasta te gebruiken met fluoride. Bevat een tandpasta behalve fluoride ook kruiden en vind je het prettig om te gebruiken? Prima! 

Koolhydraten zijn slecht voor je tanden
Ja

Koolhydraten zijn natuurlijke suikers. Tandplak bestaat uit bacteriën en producten van bacteriën. Die bacteriën in je mond zetten suikers en zetmeel om in zuren. Die zuren veroorzaken gaatjes in je gebit. Als je vaak voedingsmiddelen gebruikt waarin suiker en zetmeel zitten, loop je een groter risico op gaatjes in je tanden en kiezen. In een goede, uitgebalanceerde voeding leveren koolhydraten minstens veertig procent van de hoeveelheid energie die we dagelijks nodig hebben. Conclusie: gewoon genoeg koolhydraten eten en letten op het aantal eetmomenten voor je gebit. 

Kauwgom houdt je gebit ook schoon
Nee

Kauwgom kauwen vervangt absoluut geen poetsbeurt. Wel neutraliseert het kauwen de zuuraanval op je gebit als je iets gegeten of gedronken hebt. Suikervrije kauwgom is niet slecht voor je gebit, maar te veel is niet goed. Kies voor een met de natuurlijke zoetstof xylitol gezoete variant. Let op dat je niet té vaak kauwgom kauwt. Overmatig kauwen kan ook kaakgewrichtsklachten veroorzaken. Daarom: kauw niet langer dan vijf minuten op kauwgom. 

Flossen, ragen en stoken zijn niet per se nodig
Nee

Met een goede mondhygiëne houd je tanden, kiezen en tandvlees gezond. Twee keer per dag twee minuten tandenpoetsen met fluoride tandpasta vormt hiervoor de basis. Met een tandenborstel alleen kunt je de ruimten tussen je tanden en kiezen niet goed schoonmaken. Daarvoor kunt je verschillende hulpmiddelen gebruiken, te weten tandenstokers, flossdraad of ragers. Overleg met je tandarts of mondhygiënist welk instrument voor jou het meest geschikt is. Gebruik eenmaal per dag een tandenstoker als deze goed in de ruimte tussen de tanden en kiezen past. Bij zeer kleine tussenruimten kun je beter flossdraad gebruiken. Is de tussenruimte te groot voor een tandenstoker? Gebruik dan ragers. In het begin is het gebruik van flossdraad, tandenstokers of ragers soms moeilijk en pijnlijk. Het tandvlees gaat dan gemakkelijk bloeden omdat het nog ontstoken is. Wanneer je de hulpmiddelen regelmatig gebruikt, verdwijnt de ontsteking en dus ook het bloeden. Bovendien wordt het gebruik minder pijnlijk. 

Gezond tandvlees is de basis van een gezond gebit
Ja

Gezond tandvlees is roze van kleur, ligt strak om de tanden en kiezen heen en bloedt niet als je je tanden poetst. Rood, gezwollen of bloedend tandvlees duidt meestal op ontstoken tandvlees. Tandvleesproblemen ontstaan doordat er tandplak zit op de overgang van je tandvlees naar je tand of kies en de plak die zit tussen je tanden en kiezen. Als je die plak niet goed verwijdert, zorgen de bacteriën in de plak ervoor dat je tandvlees verder ontstoken raakt. Niet verwijderde plak verkalkt tot tandsteen. En aan tandsteen hecht zich makkelijk weer nieuwe plak. Uiteindelijk kan het tandvlees terugtrekken en kunnen je tanden en kiezen los komen te staan. Ontstoken tandvlees ontstaat alleen door een slechte mondhygiëne. Eenmaal teruggetrokken tandvlees komt niet meer terug. Het is belangrijk plak te bestrijden, want als je tandvlees niet gezond is en je moet een kroon dan moet de basis gezond zijn. Een huis bouw je ook niet op een slechte fundering.

Een zachte tandenborstel is beter dan een medium of harde
Ja

Gebruik een tandenborstel met zachte haren. Kies voor een variant met een kleine borstelkop. Vervang de tandenborstel ten minste elke drie maanden of eerder als de haarbosjes uit elkaar gaan staan. Een medium en een harde tandenborstel zijn te hard. Je kunt er je tandvlees mee beschadigen. Tandvlees kan terugtrekken, waardoor de hals van de tand komt bloot te liggen. Dat kan gevoeligheidsklachten geven.


Tijdens een antibioticakuur moet je je gebit extra goed poetsen
Nee, maar..

..ze kunnen wel gevolgen hebben voor je gebit. Antibiotica zijn geneesmiddelen die gebruikt worden bij ontstekingen. Zij kunnen ook door een (tand)arts worden voorgeschreven. Sommige antibiotica kunnen verkleuringen van de tanden en kiezen veroorzaken. Dit gebeurt alleen als ze tijdens de ontwikkeling van het blijvende gebit worden ingenomen. Suikerhoudende antibiotica kunnen gaatjes veroorzaken. Als jonge kinderen antibiotica moeten gebruiken, is dat vaak in de vorm van een drankje waaraan suiker is toegevoegd. Hierdoor nemen ze het makkelijk in. Geef je kind het medicijn voor, tijdens of net na het eten of vlak voor het tandenpoetsen. Als je kind 's nachts medicijnen moeten innemen, geef het daarna wat water of laat het even de mond spoelen. 

Naar de mondhygiënist hoef je alleen als de tandarts dat zegt
Nee

Als je tandarts aangeeft dat je naar de mondhygiënist moet, dan is het echt noodzakelijk. Je tandvlees is ontstoken, bijvoorbeeld. Vind je het zelf prettig dat je gebit professioneel wordt gereinigd en krijg je graag uitleg over gebitsverzorging? Dan kun je altijd een afspraak maken bij een mondhygiënist, ook als je tandarts dat niet aangeeft. Mondhygiënisten zijn sinds 2006 'vrij toegankelijk'. Dat wil zeggen dat je geen verwijzing van je tandarts hoeft te hebben om een behandeling vergoed te krijgen. 

Alleen suiker veroorzaakt tanderosie
Nee

Gaatjes worden veroorzaakt door bacteriën in de mond. Deze mondbacteriën vormen zuur uit suikers en andere koolhydraten, zoals in bijvoorbeeld pasta, aardappelen en brood. Dit zuur veroorzaakt gaatjes. Het kan ook tanderosie veroorzaken. Dat is slijtage van het tandglazuur door zuren uit voedsel en dranken (vruchtensappen, fris- en sportdranken en wijn) of uit de maag. Door zuurinwerking lost het tandglazuur op. Het is een sluipend proces dat niet gemakkelijk te herkennen is. Daarom is voorkómen belangrijk. Het gaat niet alleen om hoevéél zure producten je eet of drinkt. Hoe vaker je dat doet en hoe langer je zure producten in je mond houdt, hoe groter de kans op tanderosie is. Ook de manier waarop je eet of drinkt is van invloed. Speeksel beschermt het gebit, het neutraliseert de zuurinwerking op het gebit. Maar als je de hele dag door zure producten eet of drinkt, kan het speeksel het zuur niet meer neutraliseren. 

Voor je gebit is het slecht om meer dan vier keer per dag iets te eten
Nee, maar...

...er zit wel een grens aan. Beperk om je gebit gezond te houden het aantal eet- en drinkmomenten tot maximaal zeven per dag. Gebruik drie hoofdmaaltijden en niet meer dan vier keer iets tussendoor. Neem maximaal tweemaal per dag zuur fruit. Iedere keer dat je iets eet of drinkt (behalve water) geeft dat een zuuraanval op het gebit. Je gebit kan zeven zuuraanvallen op een dag aan. Daarboven loop je een groter risico op gaatjes. Als je bij je eten drinkt, geldt dat als één moment. 

Lightdranken zijn beter voor je tanden
Ja en nee

Lightdranken bevatten gebitsvriendelijke zoetstoffen. Maar ze bevatten wel evenveel zuur als gewone frisdranken. Voor tanderosie zijn ze dus even schadelijk. Wel is de kans op gaatjes kleiner wanneer je lightdranken drinkt. 

Één keer per jaar voor controle naar de tandarts gaan, is meer dan genoeg
Nou...

Ga tweemaal per jaar naar de tandarts of mondhygiënist. Dan wordt je gebit goed gecontroleerd en krijg je begeleiding je mond gezond te houden. Het kan zijn dat je uiteindelijk maar één keer per jaar bij de tandarts komt omdat je ook naar de mondhygiënist gaat. Die houdt je gebit ook goed in de gaten. 

Bleken is slecht voor je gebit
nee, maar...

...Een wit en stralend gebit. Wie wil dat niet? Mooie witte tanden zijn populair en het aanbod om ze te krijgen is enorm. Tanden wit maken met behulp van bleekbehandelingen kan niet altijd. Vullingen, facings, kronen en bruggen kleuren niet mee. Onveilige bleekprocessen kunnen schade aanbrengen aan je gebit en mond. Bleek je tanden altijd onder begeleiding van je tandarts of mondhygiënist. 

 

Bron: www.spitsnet.nl woensdag 25 april 2007 pagina  pagina 12 en 13 door Renate Zoutberg.